Adlibris fakturor distribueras som e-faktura, PDF-faktura eller pappersfaktura enligt din organisations önskemål.

Adlibris kundservice administrerar inställningarna för faktureringen på ditt kundnummer, men fakturaadressen och fakturareferenser administrerar du själv på Mitt konto.

I orderhistoriken kan du se fakturanummer och vilka böcker som fakturerats. Underlaget för en faktura skapas i samband med att en beställning skickas från vår logistikcentral.

Om du har frågor om en faktura, betalstatus, GLN etc. kan du vända dig till vår support för avtalskunder.

Fakturareferens

För att slutföra din beställning behöver en fakturareferens anges under Fakturareferens 1.

Fälten som ska vara ifyllda på Mitt konto heter Fakturareferenser. Du har antingen en eller två fakturareferenser (även kallat referenskod), enligt vad som gäller i din organisation.

Samlingsfaktura

Om du inte vill ha samlingsfaktura på ett kund-ID kontaktar du kundservice.

En samlingsfaktura skickas en gång per månad och innehåller alla fakturahändelser, både debet och kredit, som uppstått på ditt kundnummer under den senaste månaden.

För att allt ska hamna på en (1) samlingsfaktura måste beställningar ha samma:

• Kundnummer
  • Fakturareferens 1
  • Fakturaadress

En samlingsfaktura kan innehålla max 100st beställningar, du kan därmed få fler samlingsfakturor för en månad om du har mer än 100 beställningar för en månad.

Om du under månaden har beställningar med olika Fakturareferens 1 eller fakturaadress, blir det flera samlingsfakturor på samma kundnummer. OBS! En ändring i adressfältet "Att/godsmärkning" räknas inte som en adressändring. Ändrar du något i detta fält skapas det inte upp en separat samlingsfaktura.

Nyligen bytt till samlingsfaktura?

Under en övergångsperiod kan det fortsätta att komma singelfakturor om du vid bytet har beställningar som ännu inte levererats. Detta eftersom fakturaalternativet registreras när du lägger din beställning. Förhandsbeställda böcker hamnar dock på samlingsfakturan direkt efter bytet, eftersom en ny beställning skapas när den förhandsbeställda boken kommit ut och skickas till dig.

Singelfaktura

En singelfaktura innebär att du får en faktura per utlevererad beställning. Om en beställning dellevereras blir det flera fakturor för samma beställning.

E-faktura

Adlibris uppfyller kraven för SFTI:s standard och kan leverera e-faktura till alla organisationer som kan ta emot e-faktura. I samband med att fakturan skapas skickas den till din organisations affärssystem via er VAN-operatör. Adlibris samarbetar med VAN-operatören InExchange.

Vad är GLN?

För att kunna lägga en beställning på ett kundnummer med e-faktura behöver det finnas ett GLN-nummer (Global Location Number, eller lokaliseringsnummer) i dina fakturauppgifter på Mitt konto.

GLN är en kod som innehåller 13 siffror som i den elektroniska överföringen av fakturan fungerar som din organisations fakturaadress.

En organisation kan ha ett eller flera GLN-nummer för olika förvaltningar etc., det vanligaste är dock att ha ett (1) GLN.

Adlibris har i de flesta fall lagt in rätt GLN på ditt kundnummer. Skulle GLN saknas kan du fylla i det själv på Mitt konto.

PDF-faktura

PDF-faktura skickas via e-post till den e-postadress som står angiven på Mitt konto under Fakturauppgifter.

Pappersfaktura

Pappersfaktura skickas med B-post till den fakturaadress som är angiven på beställningen.

Betalning

Fakturering sker i samarbete med Svea bank AB. Vår fordran överlåts till Svea.

Betalning ska ske till Svea enligt angivet konto på fakturan.